16 Şubat 2008 Cumartesi

SATIR KÖFTESİ


Satır köftesi yada diğer adıyla Düğün Köftesi Kırklareli'nin Lüleburgaz ilçesinin meşhuuuur düğün yemeğidir. Genelde köy düğünlerinde yapılır ve toprak fırınlarda pişirilir. Düğün yemeğinin pişeceği gün bu işten anlayanlar yada satırı iyi kullanabilenler ağaç kütüğü önlerine alıp, satırıda ellerine alıp başlarlar etin en güzel yerini kıymaya ...Biraz iç yağıda koymak gerekiyor kuru olmasın diye.Tabi bu toplulukla olur, imece misali...Bu süreç çok eğlenceli geçer.
Kıyılan etler büyük bir tepsi içinde toplanıp içine ince kıyılmış bol soğan, sarmısak, kırmızı toz biber, karabiber ve kimyon ilave edilip yorulur, tepsilerin içine yerleştirilir. Toprak fırına atılır. Bir saat geçtikten sonra çıkarıp etler birbirine yapışmasın diye iyice karıştırıp tekrar fırınlanır. Önemli olan etlerin birbirine yapışmaması. Sonra fırından çıkarıp misafirlere ikram edilir.

Böyle güzel bir et, böyle güzel bir lezzet yok bence...Harika bir tadı olur Satır Köftesinin. Bu köfteyi yemek için illaki köyde düğün yapılmasını beklemiyoruz. Ne kadar o lezzetin yerini tutmasada, evde annem de yapıyor. Annemin yaptığı da (tabi anacığımın elinin değmeside önemli bir unsur) çok güzel olur. Bizim satırda kıyama imkanımız yok. O yüzden kasapa gidip en iri ayarda kıyma makinesinden geçiriyoruz. Daha sonra anlattığım işlemi uygulayıp kendi mutfağımızda olan fırınlarda pişiriyoruz. Tabi o zaman yarım saatte bir karıştırmak gerekiyor. Çok lezzetli oluyor. denemek isteyenlere tavsiye ederim.

20 yorum:

  1. Mihricim valla süper bir tarif dha biraz önce tv de kilis tava yaptılar böyle eti satırla kıayarak ağzımın suyu akmıştı sana uğradım sendede ona benzer bir tat nereden bulacağım şimdi ben bu yemeği yaaa bende istitorum bana ne yaa .
    Annenin ellerine sağlık canım öptüm bay

    YanıtlaSil
  2. selamlar mihriban,

    köften süper olmus, cok degisik :))

    blogun özelligi bu iste, bilmedigin tarifleri görüyon begeniyorsun ve deniyorsun :))

    ellerine saglik canim,

    hoscakal

    YanıtlaSil
  3. mutlu pazarlar mihribancım
    Ellerine sağlık satır çok leziz görünüyor

    sevgiyle kal

    YanıtlaSil
  4. Canim cok lezzetli görünüyor,vallahi cok merak ettim.Hic duymamistim,seninde annecigininde ellerine saglik canim.Insal bir gün denemek isterim.Sana iyi bir pazar günü diliyorum,sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
  5. Arkadaşım mükemmel bir lezzet oluyor.Ellrine sağlık.

    YanıtlaSil
  6. canım çok leziz bir yemek olmuş.çok da degişik.ellerine saglk.kocaman sevgiler

    YanıtlaSil
  7. Mihribancim, inan cok leziz bir tarif canim, ellerine saglik. Yaninda birde yufka olacak mmmmmmmmmmmmmhhhhhhhhhhhhh.....

    Görüsmek umuduyla...
    Emine

    YanıtlaSil
  8. selamlar
    degisik bir tarif daha annein ellerine saglik bir dügün olsada gelsek oralara yesek bu lezzetten sevgiler iyi haftalar

    YanıtlaSil
  9. Mihriban´cigim neden olmasin,cok sevinirim.Hemen ekleyelim canim.Arkadasim degisik bir yemek .Anneninde seninde elinize saglik.Yöresl yemekler gercekten cok farkli oluyor.Bizim yörenin yemeklerinide ben cok sik yaparim.Insanin yinede alistigi lezzetler degilmi?Öpüyorum seni görüsmek dilegiyle.

    YanıtlaSil
  10. Mihraban'cigim,
    ellerine saglik, iade-i ziyarete geldim.
    sevgiler

    YanıtlaSil
  11. Mihriban beni yüregimden vurdun,bunu yapmayacaktin arkadasim.
    Benim cok özledigim bir tad:(((((((

    Fevkaladenin fevkinde görünüyor,canim ellerine saglik.

    öpüyorum selamlar.

    YanıtlaSil
  12. Canim,
    satir köftesi cok güzel ve lezzetli görünüyor, denenmeye deger bir tarif vermissin bence. Anneciginin de ellerine saglik diyorum.

    Selam ve sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  13. değişik ve süper olmuş annenin ellerine sağlık canım...ayrıca yorum içinde çok teşkr ederimde bişey sormak istiyorum biz birbirimize gelip gidiyoruz da neden arkadaş listemize ikimizde eklememişiz bunu anlamadım:))) ben ekliyorum seni sende eklersen memnun olurum canım

    YanıtlaSil
  14. BAK CANIM CIMDI SEN YAKIN OLAYDIN BU KÖFTEYI YAPTIRMAK ICIN ETIMI EKMEGIMI ALIP,DÜSMÜSTÜM SENIN YOLLARINAAAA.AFIYET OLSUN COK GÜZEL BIR TARIF.

    YanıtlaSil
  15. canım çok teşekkür ederim güzel sözlerin için.yemek enfes.sabah sabah iştahımı kabarttı.sevgiler.

    YanıtlaSil
  16. ziyaretin ve güzel yorumun için çoooook teşekkürler.bu köftenin çok güzel olduğunu duymuştum.eminim seninkide güzeldir.ellerine sağlık canım
    iyi haftalar
    sevgiler

    YanıtlaSil
  17. Luleburgazda eşimin çok akrabaları var ama ben hiç gitmedim.Ama bu lezzeti çok beğendim harika görünüyor.Bence anne eli değen her yemek güzel olur.Annenizin ellerine sağlık harikaaa olmuş...

    YanıtlaSil
  18. MİHRİBANCIM
    iyi haftalar

    sevgiyle kal

    YanıtlaSil
  19. canım benim ziyuaretin için diledğin için teşekkür ederim amin sağolasın gülüm....ellerine sağlık köften pek güzel olmuş...öpüyorum..sevgilerimle

    YanıtlaSil
  20. ilk defa duydum ve gördüm denemeye değer bir tarif ellerine sağlık canım sevgiler

    YanıtlaSil