15 Ocak 2008 Salı

GÜVEMLİ AYVA KOMPOSTOSU


Annelerin yaptığı yemekler, içecekler yada her neyse neden bu kadar lezzetli olur?

Bahsetmiş olduğum komposto güvemli... Güvem bir çalı çeşidinin meyvesi. Çok zor toplanır. Trakya yöresinde yetişiyor. Diğer yörelerde de olbilir. Bu konuda kesin bir bilgim yok. Üzüm tanesi kadar, mor renkli ve çekirdeği olan bir meyve...

Annem güvem kompostusunu hazırlamak için Ağustos ve Eylül aylarında güvem çalılarını kontrol etmiş ve en olgunlarını toplamış. Sonra güzelce yıkamış, saplarını ayıklamış. Tencerenin içine aktarıp üzerini iki, üç parmak geçecek şekilde su eklemiş ve yumuşayana kadar kaynatmış. Yumuşayan güvemlerini makarna süzgeçinden geçirerek ezmiş ve göz kararı şeker ekleyip suyuyla birlikte, 45dk. kadar tekrar kaynatmış. Aaaa bir de bakmış ki öncelikle güzel bir güvem marmelatı elde etmiş.İstenirse kahvaltıda marmelat olarak da yenirmiş. Sonra istediği meyvelerden komposto kaynatmış içine bir yemek kaşığı güvem marmelatı eklemiş şöyle güzelce karıştırıp kızlarına, damatlarına ikram etmiş. Tüm aile de beyenerek yemiş. Küçük kızı olan Mihriban da fırsat bilip hemen resmini çekmiş ve bloğunda yayınlamış.Ellerine sağlık anacığım demiş:):):)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder